Artikel Samenleven: Leven met God in Frankrijk

Goed twee jaar geleden zijn Jan en Jenneke van Ee met hun gezin verhuisd naar Le Cantal een mooie streek in Zuid-Auvergne. In het dorpje Faverolles kochten zij een eeuwenoude boerderij La Source (de bron.) Hun droom was het opzetten van een kampeerboerderij. Daarnaast hebben zij een hart voor het begeleiden van jonge mensen vanuit een christelijke mensvisie. Jonge mensen uit Nederland die om welke redenen dan ook er even tussenuit moeten. Even moeten los komen van hun situatie. Het meewerken in de moestuin, in het huishouden, in het reilen zeilen rondom de kampeerboerderij en de fantastische omgeving levert een belangrijke bijdrage in het herstel van deze jonge mensen. De kampeerboerderij wordt gezien als een product waar concreet aan gewerkt kan worden.

Kamperen of logeren op een authentieke boerderij in het zuiden van de Auvergne

De mogelijkheden voor vakantiegangers zijn divers. In de boomgaard is een minicamping (ongeveer zes plaatsen) en er is een geriefelijke gite, een origineel Frans bakhuisje voor vier personen (ruimte voor 2 volwassenen en 2 kinderen.) Verder wordt op (korte) termijn een weiland in gereedheid gebracht voor een camping van ongeveer 20 plaatsen. De vergunningen daarvoor zijn in behandeling bij de Franse overheden. Evenals het verzoek tot verbouwing van de grote hooizolder tot 6 kamers voor logees. Deze kamers zijn voor gasten beschikbaar voor zowel kortstondig als langdurig verblijf. Voor mensen die even willen ‘herstellen’ als ook voor mensen die even een aantal weken willen genieten van de mooie omgeving. Jan en Jenneke van Ee willen hun kampeerboerderij op een verantwoorde wijze runnen. Zien dit als een stukje rentmeesterschap die zij van God hebben gekregen. Met aandacht voor de natuur en de franse cultuur. Onlangs kregen zij een ecologisch predikaat van de stichting ECEAT.

Wat biedt de omgeving?

De familie van Ee woont in een klein dorpje wat afgelegen ligt van het gejaagde moderne leefklimaat wat je in Nederland vaak tegenkomt. Het rustige landelijke leven van Le Cantal is rustgevend, je komt hier tot jezelf. Het lijkt soms alsof de tijd hier 25 jaar is terug gezet. De familie van Ee leeft eenvoudig, verbouwtïż½ bijvoorbeeld hun eigen groente in de tuin. Het klimaat is echt heerlijk. In het voorjaar prachtig weer, een overdaad aan bloemen, de natuur barst dan echt uit zijn voegen. De zomer warm, het weer waarvoor vele Nederlanders naar Frankrijk afreizen. De herfst is fris, maar ook weer prachtig met zijn verscheidenheid aan kleuren. De winter lekker koud, vaak veel sneeuw met wintersport mogelijkheden dichtbij de kampeerboerderij. Op loopafstand is er een groot stuwmeer. Het mag duidelijk zijn dat dit ook diverse leuke mogelijkheden biedt. Kortom een fijne plek om te vertoeven en helemaal tot jezelf te kunnen komen. Voor een compleet beeld van de kampeerboerderij la Source kunt u de website bezoeken: www.campinglasource.uitfrankrijk.nl

Functioneert de kampeerboerderij als een leefgemeenschap?

De mensen die bij de familie van Ee logeren en gebruik maken van de begeleiding van Jan en Jenneke, functioneren mee in het gezin van de familie van Ee. Lief en leed wordt gedeeld. Liefde en structuur. Verder zijn Jan en Jenneke prima op de hoogte van de uitgangspunten van een leefgemeenschap en hebben veel waardering en voor deze vorm van samenleven. Het is niet uit te sluiten dat het wellicht op termijn ook een soortgelijke vorm kiest. Dat hangt af van de noden en vragen van de gasten. Zo open willen zij zich wel opstellen. Uiteraard zijn mensen uit leefgemeenschappen die even vakantie zoeken of een periode van herstel zoeken van harte welkom op kampeerboerderij La Source.

Je weet even niet wat je wilt?

Van (jonge) mensen wordt verwacht dat zij energiek en flexibel zijn. Toch kunnen er zoveel dingen zijn die een ernstig appel doen op je voorraadje energie en incasseringsvermogen. Hoezo energiek en flexibel? Je hebt het even helemaal gehad en je maakt misschien wel een uitgebluste indruk. Je vraagt je af wat de zin van alles is en je hebt daarom er ook maar weinig zin in. Dat komt best wel veel voor! Jij bent uniek, maar de situatie helaas vaak niet. Een doldraaiende maatschappij, druk van school of baan, persoonlijke problemen, wellicht een worsteling met God; allemaal oorzaken waarom het niet zo gaat als je misschien wel diep van binnen verlangt.

Even een time-out?

Een time-out kan dan een oplossing zijn. Even de tijd vinden om de benen er weer onder te krijgen en in jezelf te investeren. Dat is nu mogelijk op een authentieke boerderij in het zuiden van de Auvergne, in Frankrijk! Op deze boerderij met de naam La Source, wonen en werken Jan en Jenneke van Ee met hun kinderen Bram, Roos en Marieke. Zij begeleiden mensen vanuit een christelijke mensvisie. Bieden liefde en structuur met het doel om mensen weer te laten zien wie ze zijn en hoe waardevol ze zijn. Zij gaan samen met je aan de slag om te zoeken naar ontplooiing en ontwikkeling voor een goed functioneren in de maatschappij. Daarin speel je zelf uiteraard de hoofdrol. Toch moeten we ook realistisch zijn als de oplossing niet kan worden gevonden. Dan betekent het dat je leert jouw situatie te aanvaarden. Maar ook dat kan je verder helpen!

Waarom naar Frankrijk?

Het voordeel van een verblijf in Frankrijk is dat je even helemaal weg bent uit de bestaande situatie. Daarnaast zijn er in de Auvergne veel meer zonuren en de omgeving is fantastisch. Deze fantastische omgeving nodigt uit tot wandelen, watersporten/wintersporten etc. Kortom, een omgeving met nieuwe uitdagingen. Het leven daar is doorgaans eenvoudig en overzichtelijk en je bent aangewezen op elkaar. Het wonen en werken op de eeuwenoude boerderij brengt je dichter bij jezelf en de essentie van het leven. Mensen komen pas echt tot hun recht als ze in een sociale context kunnen functioneren. Daarom wordt uitgegaan van een "normale gezinssituatie". Je bent onderdeel van het gezin van Jan en Jenneke van Ee en hun drie kinderen en eventueel andere logees. Op deze manier wordt lief en leed met elkaar gedeeld, gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Met veel liefde en door professionele begeleiding werken we samen aan jouw toekomst.

Wat kun je er doen?

Naast het wonen en tijd voor ontspanning worden er ook activiteiten aangeboden. Zinvolle activiteiten die het gevoel van eigenwaarde ondersteunen. Rondom de boerderij is van alles te doen in de moestuin bijvoorbeeld of onderhoud/verbouw aan de authentieke gebouwen, het campingterrein, het verzorgen van de dieren of werkzaamheden in de keuken. Heel concreet werk je mee aan het reilen zeilen van de boerderij. Daarbij neem je de dag zoals hij komt; je hoeft je geen zorgen te maken voor de dag van morgen. God geeft je elke dag wat je nodig hebt. In dat leven van alledag wordt zichtbaar hoe je bent. Zodat je dienstbaar kunt zijn aan elkaar en het leven weer als zinvol wordt beleefd. Uiteraard is er ook tijd om lekker uit te waaien of lekker liggend in het gras naar de voorbijtrekkende wolken te kijken. Het is op de boerderij La Source in het plaatsje Faverolles te mooi om dit zomaar aan je voorbij te laten gaan. Dat voel je en beleef je mee tot in je vezels!

Wil je graag?

Jan en Jenneke van Ee werken, als psycho-pastorale begeleiders vanuit Frankrijk, voor de stichting BijdeBron. Een stichting die mensen, 'die er eventjes tussenuit moeten', in Nederland traceert en doorverwijst naar een verblijf in Frankrijk. Deze doorverwijzing kan plaatsvinden vanuit kerk, gemeente of instantie of omdat je zelf, eventueel in samenspraak met je ouders, daarvoor het initiatief neemt. Het is belangrijk dat er betrokkenheid is van jouw huidige omgeving. Zodat er ook op een adequate wijze overdracht kan plaatsvinden, en je niet bijvoorbeeld bij thuiskomst in een leegte terechtkomt. Alvorens jij en wij besluiten om in aanmerking te komen voor een verblijf op de boerderij La Source, zijn er uitvoerige gesprekken over de motivatie, doelstelling en verwachtingen met de betrokken partijen.

Jan en Jenneke: "Vooral omdat we er van houden!"

"Wij geloven dat ieder mens uniek is geschapen en dat God voor ieder mens een doel heeft. Als dit doel herkend wordt en binnen bereik komt, zien we vaak dat mensen gelukkig zijn. Wij zijn zelf erg gelukkig met ons leven hier in het mooie Frankrijk. Daarom en daardoor willen wij ook anderen helpen hun doel te laten vinden. Wij weten dat we in een gebroken wereld leven en dat het leven soms goed tegen kan zitten. Als mensen door omstandigheden dan uit hun evenwicht zijn, willen we samen met hen werken aaneen nieuw perspectief. Wij beiden hebben ervaring opgedaan met het begeleiden van mensen. Het is echter niet zo dat onze professionele houding de doorslag geeft, maar het tonen van liefde, vertrouwen en respect doet wonderen in de levens van anderen. Het doorgeven van Gods liefde. Het is erg bemoedigend als andere mensen dat in ons gaan herkennen. Omdat we werken vanuit onze gezinssituatie, spelen ook onze kinderen een belangrijke rol bij de opvang, hebben we gemerkt; God gebruikt ieders persoonlijke talenten, het maakt niet uit of je jong of oud bent. Daarnaast wonen we in een magnifieke omgeving waarin mensen juist tot rust kunnen komen en inzicht krijgen in de eigen situatie, waardoor ze perspectief krijgen. Waardoor ze het vertrouwen weer herwinnen om het leven lekker op te pakken. Dat is het mooiste wat er is. En het werkt! Misschien juist wel omdat we er van houden en er zelf zichtbaar van genieten!"

  • Toevoegen aan:
Tip op Hyves
  • Reacties:
  • Geen reacties
  • Reageren? dat kan hier onder:


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
search